söndag 25 augusti 2013

a till ö - introduktion till min läsning

För en tid sen såg jag en enkät med bokiga frågor från A till Z på en amerikansk bokblogg och tänkte "Guud, så många frågor!". Idag såg jag att Anna på Boktycke svarat på samma enkät och lagt till frågor för våra svenska Å, Ä och Ö. Då tänkte jag "Let's do it!" och att det kunde vara ett bra introducerande inlägg för Trasig kofta.

Author you’ve read the most books from:
Det är inte så representativt för min nuvarande läsning, men under några somrar läste jag mig igenom Agatha Christies oeuvre, så när som på en roman, vilket gör att hon toppar. Danielle Steel är förmodligen tvåa på listan. Men generellt läser jag allt av en författare om jag fastnar för hen.

Best Sequel Ever:
Andra boken i Jenny Hans sommartrilogi, It's Not Summer Without You/Ingen sommar utan dig. En av mina favoritserier och mittenboken har jag läst om fler gånger än de två omgivande. Sommar, sorg, komplicerade relationer. Mums!

Currently Reading:
Var blev du av Bernadette av Maria Semple. Men jag har varit fast i ett intensivt Buffy-maraton så läsningen har varit en smula försummad senaste veckan. Bernadette har inte försvunnit än.

Drink of Choice While Reading:
Läsningen är tillräcklig törstsläckare för mig. Dessutom ligger jag oftast och läser så att dricka är opraktiskt. Men skulle jag ombes välja mellan kaffe och te är det definitivt te.

E-reader or Physical Book?
Jag använder min läsplatta allt mer och uppskattar den möjligheten, men pappersböckerna är fortfarande nummer ett. Och det ena utesluter definitivt inte det andra!

Fictional Character You Probably Would Have Actually Dated In High School:
Grejen med att crusha på fiktiva karaktärer är ju att de är smått ouppnåeliga (och då inte bara för att de egentligen inte existerar) och att jag aldrig i livet skulle ha varit ihop med dem på gymnasiet. Jag menar, Sarah Dessens Wes, Stephanie Perkins Cricket eller Jenny Hans Conrad... No way!
 
Glad You Gave This Book A Chance:
Harry Potter?

Hidden Gem Book:
En bok jag alltid tycker borde få mer uppmärksamhet är Graffiti Moon av den australiska författaren Cath Crowley. Den utspelar sig under en enda kväll/natt, den efter skolavslutningen, och följer en grupp ungdomar genom vänskap, kärlek, konst och poesi. Rolig och väldigt fin.

Important Moment in your Reading Life:
När jag såg en bild från filmen How to Deal i TV-tidningen och ville se den. (Och sen såg den upprepade gånger under begränsad tid.) Det är inte världens bästa film och idag kan jag bli lite trött på att varenda ungdomsfilm som kommer ut bygger på en bok, men det är tack vare den jag upptäckte Sarah Dessen och leddes in i ungdomsböckernas värld.

Just Finished:
Inte så nyss, men jag antar att det måste ha varit Katarina Sandbergs Vi är inte sådana som i slutet får varandra. Vilket var alldeles för länge sedan. Jag skyller på Buffy.

Kinds of Books You Won’t Read:
Såna som luktar illa och är kladdiga. Eller försöker bita mig. Nej, men alltså, jag drar mig för att läsa väldigt många böcker. I stort sett alla som inte är svenska eller amerikanska/australiska ungdomsböcker. Men jag försöker ju ändra på det? Inte stänga några dörrar?

Longest Book You’ve Read:
Anna svarade Borta med vinden och det kan mycket väl stämma för mig också. Men jag läste väldigt många episka, ordfyllda, kärleksromaner under en period så det är möjligt att någon var tjockare än så.

Major book hangover because of:
Melina Marchettas böcker. Jellicoe Road och The Piper's Son håller mig vaken för länge och tårarna är utmattande/uttorkande/huvudvärksframkallande. Men de har inte fått mig att spy och jag ångrar ingenting.

Number of Bookcases You Own:
En. Typ. Men sen har jag några kassar med böcker som inte får plats så när jag flyttar är det nog dags att skaffa en till. Jag har dessutom en fånig aversion mot att äga för många böcker, så jag försöker begränsa mig, men det är inte alltid så lätt.

One Book You Have Read Multiple Times:
Jag är en omläsare. I topp på omläsningslistan ligger Per Nilssons Ett annat sätt att vara ung (men det var länge sen nu), Sarah Dessens The Truth about Forever/Mitt perfekta liv, Jenny Hans sommartrilogi och Melina Marchettas Jellicoe Road.

Preferred Place To Read:
Sängen. Men under sommaren kan jag också tänka mig en solstol på uteplatsen eller balkongen.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read:
Jag är så dålig på citat. Jag läser och ser att det är fint, men kommer aldrig ihåg dem eller sparar dem. Grymt imponerad av citatmaskinerna i Vita huset.

Reading Regret:
Att jag inte läste fler böcker för mellanåldern när jag befann mig i mellanåldern.

Series You Started And Need To Finish(all books are out in series):
Jag läser sällan bokserier och just nu har jag inte en enda på gång som jag kan eller vill avsluta.

Three of your All-Time Favorite Books:
Next question please. Eller se frågan om böcker jag läst många gånger. Jag har en tendens att läsa om mina favoriter.

Unapologetic Fangirl For:
Sarah Dessen.

Very Excited For This Release More Than All The Others:
Rainbow Rowells Fangirl.

Worst Bookish Habit:
Jag köper flera ex av samma bok i olika upplagor trots att det är totalt onödigt och jag egentligen inte har råd.

X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book:
Just nu befinner jag mig hos en kompis med fantastiskt välfyllda bokhyllor, exemplariskt organiserade från a till ö, och nummer 27 är Nina Blanchards Skönhetens pris som jag aldrig hört talas om.

Your latest book purchase:
Paper aeroplanes av Dawn O'Porter.

ZZZ-snatcher book (last book that kept you up WAY late):
Jag älskar att ligga vaken sent och läsa, men är så trött nuförtiden att det händer allt för sällan. Det är möjligt (om jag tolkar min läsdagbok rätt) att det var flera månader sen och då Love and Other Perishable Items av Laura Buzo.

Ålder då du lärde dig att läsa:
Åh, jag vet inte. Men jag skrev min första bok när jag var typ sex, så tidigare antagligen.

Äldsta boken du har läst (i originalutgivningsår):
Anna säger Candide och jag kan inte komma ihåg om jag läst någon äldre så copy/paste och tack för påminnelsen!

Överst i din olästa bokhög (d.v.s. vilken bok som du inte har läst innan kommer du att läsa härnäst):
Förmodligen The Ghosts of Ashbury High av Jaclyn Moriarty eller Mörka platser av Gillian Flynn som är kvar från min sommarläsningshög. Buffy är slut nu så dags återgå till läsningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar