tisdag 17 september 2013

Om en bok: Mörka platser

Den här hösten är det en annan bok av Gillian Flynn som är aktuell; Gone Girl har just kommit ut på svenska med bibehållen originaltitel, men själv har jag nyligen läst Mörka platser och den förtjänar några ord.

Libby Day. En gång en liten flicka som överlevde den brutala attack där hennes mor och båda systrar mördades. En liten flicka som vittnade mot sin bror, Ben Day, och fick honom inspärrad för morden. Idag är Libby en kvinna i trettioårsåldern i akut behov av pengar. Hon har aldrig haft ett jobb utan levt på pengar som välmenande främlingar samlade in till det stackars lilla barn hon var, men de pengarna är på väg att ta slut och ingen vill ge henne nya. Utom möjligtvis Mordklubben; en samling insatta entusiaster som intresserar sig för brott och där ingen tror att Ben Day är den skyldige.
Libby vill inte gärna gå med på att sanningen kan vara en annan än den hon levt med hela sitt liv, men för pengar är hon beredd att göra efterforskningar.
Mörka platser är ruskigt obehaglig. När historien en dag blir film finns det flera scener jag gladeligen blundar mig igenom. Men det är också en fascinerande historia som är svår att sluta läsa.
Boken utspelar sig på flera olika plan. I kapitlen som utspelar sig i nutid åker Libby runt i ett sjaskigt USA på jakt efter en sanning hon inte vet om hon vill höra. En jakt som kan komma att utsätta henne för fara. Nutidskapitel varvas med skildringen av morddygnet, dels ur mamma Days synvinkel, dels ur Bens, och klockan rör sig sakta närmare tiden för morden. Det börjar med en rätt så harmlös diskussion vid frukostbordet men spårar ur mer och mer allteftersom dagen lider.

Som läsare är det svårt att veta vad man ska tro, vem man ska tro på. Ena stunden övertygas jag om att Ben är oskyldig men i nästa tycks alla bevis peka mot honom. Det är också en intressant sak, hur en detalj dyker upp flera gånger men visas ur olika ljus. Till exempel klotter på Bens rum.

Libby är en spännande karaktär. Jag vill så gärna säga ovanlig utan att det låter som att alla andra kvinnliga karaktärer är stöpta efter samma mall - för så är det ju inte. Men det är svårt att komma på någon annan karaktär som liknar Libby. Hon är inte trevlig. Hon är definitivt inte lik någon av andra kvinnliga karaktärer som gör sina egna efterforskningar i potentiellt farliga ärenden, till exempel de som finns i Nora Roberts spänningsromaner. Långtifrån Nora Roberts. (Därför inte heller någon romantisk sidohistoria med ångande sexscener.) Det finns en kyla hos Libby men också humor på något torrt sätt. Polarökenhumor.

Men det är inte en bok man läser för att skratta. Nej, inte för skratt och inte för romantik. Du plockar upp Mörka platser för att den är rysligt obehaglig och välskriven och sen läser du vidare för att det är omöjligt att låta bli.

-----------------------------------------
författare och förlag: Gillian Flynn och Modernista
alternativ titel: Dark Places
jag fick nys om boken genom: världen?
mitt exemplar: lånade jag från Götabiblioteken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar