torsdag 13 augusti 2015

Den här boken har bra kapitelslut

"Den här boken" är Everything leads to you. Och den har bra kapitelslut. Det kan vara ett något udda omdöme, men det var något som slog mig när jag läste och som jag fortfarande minns så jag vill börja i den änden. Om jag vore Boktjuven skulle det vara mitt "vad jag vill stjäla". Nina LaCours kapitelslut i Everything leads to you. Vissa har den där känslan som jag bäst kan förklara som Dessen-sk. Och de ligger på en perfekt cliffhangernivå som får mig att läsa vidare.

Det är inte en extremt spännande bok med cliffhangers på det viset, men visst är det inledningsvis ett mysterium. Det är sommaren efter studenten och tanken är att Emi ska hänga med bästa kompisen innan de splittras till hösten, hitta den perfekta soffan för en filmscen hon inreder och förhoppningsvis släppa sitt ex. Men jakten på soffan leder till en loppis efter en avliden filmstjärna och där råkar hon hitta ett brev som aldrig skickats. När hon läser det tar sommaren en annan vändning. Hur mycket kan hon inte föreställa sig. Hon bestämmer sig för att hitta personen brevet var ämnat för och den jakten leder henne via olika stopp till slut till Ava.

För en person som mest skummar miljöbeskrivningar är det inte helt lätt att läsa en bok som är så visuell. Jag har alltid problem med att måla upp bilden framför mig, men det är Emis jobb och en naturlig del av boken och jag lär mig. Hon får ansvaret för att hitta och skapa miljöer för en liten indiefilm (coolt sommarjobb!) och har öga för detaljer och omgivningar som skapar rätt känsla för filmen. Det är stressigt och hon har en minimal budget att jobba med, men hon är precis där hon vill vara.

Och hon är där med Ava vars liv förändras radikalt. Lite bildligt nagelbitande när jag tror att det ska spåra ur, men mest en känsla av wow över hur Emi bidrar till förändringen.

Fiiiiiiin bok. Och kapitelsluten. Notera gärna kapitelsluten.


5 kommentarer:

 1. jag ÄLSKAR den här boken SÅ MYCKET. jag läste den på flyget hem från new york, skrattade, grät och petade på min kompis och pekade på citat hen var tvungen att läsa i boken. sen hade jag svintråkigt i 5-6 timmar (plus 13 timmars försening på bytesflygplatsen...) för att jag inte ville läsa en bok till och förstöra känslan efter den här boken... ÄLSKAR DEN! är så ledsen att den 1) inte finns på svenska, 2) att beskrivningarna av hennes andra böcker inte tilltalar mig alls :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. En minnesvärd läsupplevelse! :D Definitivt min favorit av hennes även om jag älskade Hold Still (förstår dock om den inte låter så lockande). Borde komma på svenska om inte de andra översättningarna gått katastrofdåligt?? Eller hur nu sånt funkar.

   Radera
 2. Omslaget till den här boken är verkligen fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. omslaget är fint, kapitelsluten är fina, kärleken är fin, språket är fint, BOKEN är fin

   Radera
 3. Åh, vill verkligen läsa den nu! Maria, du är så bra på att uppmuntra mig till läsning!!

  SvaraRadera