torsdag 31 december 2015

A - M

Ja, jag tänker göra någon slags sammanfattning trots att jag knappt varit närvarande i år. Min blogg - mina regler et cetera. När Linda sätter ihop alfabetsövningar är jag med.

Achilles får vänta till nästa år. Jag köpte The Song of Achilles under våren efter att ha läst mycket om den, men den har liksom blivit liggande så där som böcker kan bli. Grekiska epos låter inte som min vanliga tekopp, men jag är beredd att ge den här prisade versionen en chans. Någon gång.

Blöjbyten var ingenting jag förväntat mig skulle bli en del av min tillvaro i år eller någonsin. Men jag har haft förmånen att hänga mycket med mina små och stora syskonbarn i år och det inkluderar blöjbyten och matning och läggning och läxläsning och Babblarna och Tickety Toc och Lego Ninjago och Mario Kart. Tyvärr på tok för lite bokläsning, men det får vi jobba på.

Confessions of an angry girl är första boken i en trilogi jag förmodligen inte kommer att läsa vidare i om jag inte snubblar över den på något bibliotek. Huvudpersonen har förlorat sin pappa i krig och är arg men inte stereotypt arg utan mer filterlös i vissa situationer. Jag fastnade inte tillräckligt för karaktärerna för att vilja läsa vidare. Ingen ny Jessica Darling.

Dessen är Dessen. Jag läste Saint Anything. Jag tyckte om Saint Anything. Jag har liksom inte mycket mer att säga om Saint Anything.

Ekorrar brukar sällan komma till tals, men i Sandy Halls A Little Something Different var just en sådan en av de många berättarna. Boken är en kort och supergullig bagatell om ett par på college som inte är ett par men som alla tycker borde bli det. "Alla" inkluderar alltså en ekorre, men också en busschaufför, deras kompisar, deras lärare i kreativt skrivande...

Fic. Det var mycket sånt. Mer om det en annan dag.

Gone Girl. Jag läste den till slut och tyckte att jag undvikit spoilers rätt så bra. Men när en bok hunnit bli några år och dessutom filmatiserats och uppmärksammats i galasvängen är det svårt att undvika helt. Så boken var bra, men hade kanske vunnit på att ha kvar vissa överraskningsmoment.

Halvlästa. Jag började på Sommaren utan regn i både pappersformat och i plattan men kom inte förbi första dagen tror jag. Trots det tyckte jag om det jag läste och vill plocka upp den igen. Någon gång.

IFK vann Allsvenskan och jag har nog inte greppat det riktigt. Kul, javisst, men jag är mer van vid att nästan åka ur eller harva åratal i Superettan så jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Skönt då att Chelsea går så katastrofalt dåligt den här säsongen för att väga upp situationen.

Julboken var även denna jul tänkt att bli Rainbow Rowells Landline, men precis som förra året förblev den oläst. Den måste ju inte nödvändigtvis läsas vid jul, men vi ska väl inte bli jätteförvånade om den hänger med ett år till. (Den är min tredje Harry Potter.)

Konstnärliga är tvillingarna i Jandy Nelsons Jag ger dig solen som jag nog får säga är min favoritbok bland de jag läst i år. Ibland bara känner du på en gång att det är en bra bok. Inte för att du hört alla säga det, vilket var fallet den här gången, utan för att du bara känner det. Nelsons språk är lysande och Noah och Jude är kanske de enda karaktärer från i år jag fortfarande minns namnen på. Deras trasiga relation och allt de förstört och vad som går att laga berättas så hjärtskärande och vibrerande.

Långlån. Jag lånade Sarah Waters Ficktjuven av Malin i somras när jag behövde bussläsning och har läst i den lite då och då under hösten. Tanken är att jag ska läsa ut den i år och det såg ljust ut för några dagar sen, men nu är det mindre än åtta timmar kvar och 150 sidor att läsa och jag borde verkligen avsluta det här inlägget. Lyckligtvis är det inga förseningsavgifter i Malins bibliotek, men hon kan ju ändå få tillbaka sin bok. Någon gång.

Mockingjay. Jag grät inte. Trots all död och trots att det var slutet på en era. Men det var nära där med Katniss och Smörblomma. (Visst heter katten så? Det bara dök upp så vi kör på det.)

Kan vi ta en paus här? Måste det vara a - ö på en gång? Nej. Min blogg - mina regler et cetera. Fortsätter om en stund.

1 kommentar:

  1. Jag håller med om Jag ger dig solen, lätt den bästa boken i år!

    SvaraRadera