torsdag 31 december 2015

N och så vidare

Alla utvilade? Då tar vi andra delen av alfabetet! (spoiler alert: det slutar med Ö)

Nästa år ska jag minsann läsa mer och blogga mer och haka på fler läsutmaningar och inte använda så många och i meningar. Läs vidare under Ä.

Orienteringsbok. Jag var med Sara på O-ringen i somras och eftersom jag inte orienterar själv och orientering inte är så jättekul som publiksport när det inte är citysprint hade jag förstås med mig en bok. För att packa lätt och också för att jag visste att den förmodligen inte skulle bli läst annars valde jag Miss Brodies bästa år. Som jag läste väldigt långsamt. Som fick följa med hem från orienteringen och upp på fotbollsläktare där en man frågade vad jag läste och om det var en modern klassiker såsom den utgav sig för att vara. Jag svarade att den var konstig så kanske. Men den är inte så konstig. Bara en smula trist? Och repetitiv vilket jag ofta kan uppskatta som stilgrepp, men inte alltid. Inte precis Mona Lisas leende. Men jag läste ut den. Hurra, hurra!


Paper Towns. Var jag på bio två hela gånger i år och såg två filmatiseringar av amerikanska ungdomsböcker? Japp. Görs det ens ungdomsfilmer som inte har litterär förlaga? (Filmen? Den var bra. Mitt biosällskap lämnade salongen frustrerad och jag vet inte om det gått över än.)

Quintana of Charyn. Jag läste ut The Lumatere Chronicles i år och jag vill skriva ett inlägg om det. Någon gång. Marchetta fick mig att läsa fantasy. Hennes karaktärer är som alltid fantastiska och även om det inte är Jellicoe och dumt att jämföra så når de här böckerna ibland den nivån och känslan för mig. I både humorn och smärtan.

Recensioner. Jag skrev faktiskt fem! Nu kallar jag dem ju inte recensioner, men något åt det hållet. Jag berättade om böcker jag läst. Hurra, hurra igen!

Slurp. Någon använde eller myntade begreppet slurpböcker i samma veva som jag slurpade i mig Jenny Hans och Siobhan Vivians Burn for Burn-trilogi i somras. Tre dagar i värmen på balkongen så var den slurpad och glömd. Just inget som stannade kvar, men underhållande och så skönt att bara läsaläsaläsa.

TV-serier. Jag följer nästan inga serier längre. I samband med att min gamla dator dog förra året tappade jag greppet om de flesta serier jag brukade streama och sen orkade jag inte riktigt bry mig. Men i år fick jag för mig att titta ikapp Nashville (men sen har jag inte sett något av nya säsongen) och The Good Wife som jag följer på svensk TV nu. Dessutom råkade jag plocka upp Homeland som jag övergav när Claire Danes och Rupert Friend var så dåliga på att hålla i kaffemuggar. Vad borde jag titta på?

Uppkastningar. Vi behöver inte prata så mycket om det, men vinterkräksjukan är ungefär lika rolig som den låter.

Vad gör man inte. Om Burn for Burn inte stannade kvar så gjorde Maja Hjertzells bok det desto mer. Så liten och välpackad med drama.

Walking in the wind/What a feeling/Wolves

X (vad annat finns det att göra åt X? vem tyckte att X var en bra idé?)

Ystad. Jag tror inte att jag någonsin läst något av Henning Mankell, men jag har definitivt sett några Wallanderfilmer och smakat på Wallanderbakelsen från Ystad och när hans namn var en av världstrenderna på twitter och den enda förklaringen kunde vara att han dött kändes det märkligt tungt.

Zaaayyyn. Nej, jag vet inte. Z är också en svår bokstav. Men vissa historier får du aldrig höra och det är frustrerande och fascinerande.

Ångern/ångesten som infinner sig ögonblicket efter att du impulsivt hackat av dig lite väl mycket hår och gett dig själv en lite väl kort lugg framför badrumsspegeln. Men såhär två veckor senare känns det okej.

Äh, jag tänker inte lova några stora saker inför det nya året. Kommer jag upp i 17 inlägg som jag märkligt nog gjort både 2013, -14 och -15 så är väl det alldeles lysande. Men jag ska försöka öka min närvaro lite. Det är ju kul här.

Önskar er alla ett gott nytt år fyllt av läsning och annat som ni tycker om! Vi ses 2016!

1 kommentar:

  1. Svar: HEEJ MARIA! Vad glad jag blev över din kommentar! Tack! Jag har saknat dig också! (for reals alltså, det är inte något jag bara säger för att låta trevlig) (och försök ignorera mitt överanvändande av utropstecken. På internet verkar jag inte kunna låta bli att låta helt överspeedad och glad hela tiden^^)

    ALLTSÅ, TACK! Jag fattar inte ens själv hur jag lyckades läsa både tredje OCH fjärde boken under ett och samma år? Det verkar plötsligt som att jag har fått magiska krafter?

    GOTT NYTT ÅR PÅ DIG OCKSÅ MARIA! :D <33

    SvaraRadera