måndag 12 september 2016

Vardagsläsning/#enkvartomdagen

Hur går det med läsningen?

Jättebra!

I alla fall ibland. Andra dagar bara går och det hinner bli kväll innan jag öppnar en bok och så somnar jag med lampan tänd innan jag hunnit läsa en sida ens.

Det är så ofta något annat som tycks gå före läsningen nu för tiden. Beroende på hur ditt liv ser ut kan det vara jobb/skola/hem/relationer/barn/träning/TV-serier/tumblr/allmän slöhet och prokrastinering som går före vardagsläsningen. För att det måste vara så eller för att det bara blir så.

För egen del försöker jag råda bot på problemet ungefär precis på samma sätt som jag gjorde när jag började röra på mig. En kvart om dagen. Först var det urjobbigt att cykla eller gå den där kvarten, men efter hand blev det lättare. Och framför allt fick jag in rutinen att faktiskt ta på mig skorna eller sätta mig på träningscykeln istället för i soffan.

Med läsningen handlar det också om att hitta en läsrutin igen. Att faktiskt sätta mig ner och fokusera helt på läsningen en stund varje dag. Kanske är det för kort tid med en kvart, men jag gillar låga trösklar. Jag sätter klockan på 15 minuter och sen läser jag. Går det bra kan jag känna mig nöjd med en kvart, men går det segt är en kvart lagom för att jag precis ska ha kommit in i läsningen och snabbt startar om klockan för att ge mig en kvart till. Så även om jag kallar det en kvart kan det vara bra att ha lite extra tid till förfogande.

Om du vill hitta tillbaka till vardagsläsningen igen och bestämmer dig för att prova en kvart om dagen får du gärna använda #enkvartomdagen på twitter. Det är en dammig träningshashtag från Paolo Roberto som jag tycker att vi kan fylla med läsning istället.

Kanske kan du hitta någon att läsa ihop med under en kvart eller bara få boktips eller berätta hur det gick. Var läste du? Vad läste du? Satte du klockan? Var det svårt att hitta tiden? Vad valde du bort? Vill du utmana dig själv på något sätt? Är det en speciell bok som alltid faller mellan stolarna som du bestämt dig för att ge en kvart om dagen eller behöver du bara läsa överhuvudtaget?

Hur går det med din vardagsläsning?

1 kommentar:

  1. Alltså, jag behöver VERKLIGEN börja med det här för min vardagsläsning suger! Jag tänker typ varje kväll att jag ska gå och lägga mig tidigare för att läsa, men det slutar med att jag går direkt från datorn till sängen. Nu har jag inte läst på flera veckor och jag blir så trött på mig själv^^

    SvaraRadera