lördag 31 december 2016

Julläsning

De senaste jularna har tanken varit att läsa Rainbow Rowells Landline som utspelar sig i jultid. I år var året det faktiskt blev av. Tredje gången gillt och allt sånt.

Boken (som på svenska heter Komma fram och är en av Rowells vuxenböcker) är indelad i dagar med början den 17 december och det kändes perfekt att läsa den som en liten adventskalender. För mig sprack det på julafton och juldagen, men de avsnitten är egentligen så korta att det borde kunna gå att läsa dem även om dagarna fylls av julfirande.

I centrum står Georgie, hennes jobb, hennes äktenskap och en gammal telefon. Jobbet håller henne kvar i Los Angeles över jul. Hennes man tar med barnen till sin mamma i Omaha och alla, inklusive Georgie själv, undrar om han lämnat henne. Har han slutligen fått nog? Att han aldrig svarar i mobilen hjälper ju inte direkt och paniken växer.

När Georgie äntligen får tag på honom är det via den gamla hemtelefonen. Men det är inte hennes man Neal i andra änden utan hennes pojkvän Neal i det förflutna.

Jag gillar: hur stillsamt allt liksom rasar samman för Georgie när Neal försvinner. De har ingen himlastormande kärlekssaga. Deras äktenskap har definitivt problem och kanske finns inga enkla lösningar. Men när han inte är där längre kan hon inte ens åka hem för att byta kläder utan kryper ihop hemma hos mamma. Inte ens jobbet går som det ska. Och det är ju det hon är bra på. Det är där den stora möjligheten äntligen kommit. Men ingenting funkar.

Några favoritutdrag av olika slag:

"We thought he was giving us the cold shoulder," Georgie said. "Apparently he just has cold shoulders."
eftersom roligt och
Neal didn't take Georgie's breath away. Maybe the opposite. But that was okay - that was really good, actually, to be near someone who filled your lungs with air.
eftersom wow.

Jag försöker komma fram till hur julig Landline/Komma fram är och jag tror: ganska julig? Så jag rekommenderar att spara till nästa jul. (Å andra sidan är den superbillig som ebok hos bokus just nu.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar