tisdag 13 mars 2018

från inland till utland via universum, biblioteket och en hiss

Jag må ha misslyckats när det gällde att läsa en bok som utspelade sig i Asien vilket var tanken med Månadens bok i februari, men jag läste ett gäng andra böcker. Det kommer bli ett obekvämt långt inlägg men jag vill inte stycka upp det så förlåt och skumma bäst ni vill.

Johannesburg av Fiona Melrose. Utspelar sig under en dag och följer en samling på olika sätt sammankopplade individer i Johannesburg. På morgonen kommer beskedet att Nelson Mandela dött och det ligger sedan i bakgrunden hela dagen. Virginia Woolf och Mrs Dalloway är också en del av det hela med längtan efter ett eget rum och tankar om vad det innebär att vara kvinna och konstnär och människa. Och jag blir sugen på att någon dag faktiskt ta mig förbi den berömda inledningen och läsa hela Mrs Dalloway.

By Your Side av Kasie West. Någon rekommenderade Kasie West om jag inte hade något emot att det var lite förutsägbart. Och det har jag verkligen inte. Tjej har något på gång med en kille, men så råkar hon bli instängd på biblioteket med en annan kille över helgen och när hon kommer ut därifrån är allt betydligt mer komplicerat. Men lättläst och slurpvänligt och även om jag inte hittat någon ny YA-favorit i West så förstår jag populariteten.

Holding Up the Universe är mer amerikansk YA och Jennifer Niven vill jag läsa mer av. Det här är andra boken jag läser om någon som är ansiktsblind och ibland känns det som att det är lättare att hitta böcker om det eller personer som helt saknar ögon eller inte kan blunda än att hitta böcker om mer vanliga utanförskap. Men Holding Up the Universe handlar också om Libby vars storlek skapat ett utanförskap, och ett innanförskap där hon under flera års tid inte kunde lämna huset. Nu är hon redo att börja vanlig skola och vara vanlig tonåring istället för USA:s fetaste, men hon sticker fortfarande ut, inte minst för Jack som faktiskt ser henne när han inte känner igen någon annan.Life in a Fishbowl av Len Vlahos är också YA. Eller är det verkligen det? Jag är högst tveksam. Det handlar om en man och hans hjärntumör som äter upp hans minnen. Via tumörens minnesätande får vi ta del av det liv han hade och familjen som betydde så mycket för honom, men nu finns det inte mycket liv kvar och det som finns är sålt till ett TV-bolag som filmar 24 timmar om dygnet fram tills han oundvikligen dör. Familjen är inte glad. Dels för att deras man/pappa är döende och dels för att de fråntagits chansen att ta farväl med värdighet. Det är extremt och bisarrt till och med i en värld där människor använder insamlingstjänster för att klara att betala sjukhus- och begravningskostnader och nej, jag tycker inte att det är YA.


Inlandet av Elin Willows läste jag efter att Johanna vurmat för den och jag har bestämt mig för att lyssna på Johanna. Och den är bra. Samtidigt får den mig att vilja hacka loss bitarna och lägga ut dem i kronologisk ordning för att ta reda på vad som hände när. Inte för att det spelar någon roll och det är ju något av själva poängen. Huvudpersonen flyttar till den lilla orten i Norrlands inland för att kunna bo på samma plats på sin pojkvän. Men han slutar snart vara hennes pojkvän. Och snart slutar han också bo på platsen medan hon blir kvar. Hon har inget skäl att stanna, men heller inte någon anledning att lämna. Så hon stannar. Hon har rutiner och en monotoni gör det oväsentligt om något händer första eller andra vintern. Hon är en människa som det inte borde gå att skriva en bok om men Elin Willows har ändå gjort det.

Long Way Down av Jason Reynolds är skriven på vers och hej hallå den är min absoluta favorit från februari och jag hoppas att du stannat till slutet av det här inlägget för det är kanske det viktigaste jag har att säga. Long Way Down är värd sina lovord och utmärkelser. Och helt plötsligt känner jag att den behöver sitt eget inlägg. Om så bara för att jag vill citera något och vi har redan konstaterat att det här inlägget är långt. Så mer om Long Way Down i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar