måndag 12 mars 2018

Månadens bok janu(HAHAHA)ari: COUNTING STARS

En sak jag gör i år, hittills föga framgångsrikt, är Månadens bok. Inte månadens bästa bok, bara en bok som svarar mot ett förutbestämt tema. I januari var temat "en bok om någon som börjar med något nytt" och jag lyckades läsa en bok, jag misslyckades bara med rapporteringen. Den kommer istället nu. (Februari ska vi inte prata om.)

I januari läste jag COUNTING STARS av Keris Stainton.Bokens tagline är "A new life, a new city. What could possibly go wrong?"

Svaret är naturligtvis att very much a lot could go wrong för Anna som är den som startar ett nytt liv i nya staden Liverpool. Inte så att hon direkt haft något liv förut. Hon har varit det snälla och skötsamma enda barnet som väntat ut den rätt så meningslösa tonårstiden för att sen kunna börja leva på riktigt. Och nu är det dags. Flytta hemifrån. Börja jobba på en teater istället för att plugga vidare. Lära känna människorna hon delar hus med. Leva.

I början av årtiondet saknade jag YA som faktiskt handlade om unga vuxna. I amerikansk YA var alla typ sexton. Sommaren mellan high school och college var den gyllene gränsen. Sen tog det stopp. Vad hände sen? Var fanns alla historier om att flytta hemifrån och börja navigera inte-riktigt-vuxenlivet? Om någon undrar nu så kan jag svara: här.

Counting Stars börjar där annan YA slutar. Man får följa ett gäng karaktärer, inte bara Anna, i 18-19-årsåldern. De är unga vuxna som flyttat hemifrån men har fortfarande föräldrar som påverkar deras liv på olika sätt. Det är fyllor och förälskelser. Sex och stress och samtal om livets små och stora saker. Saker går så väldigt fel och så väldigt rätt.

En sak som får en del utrymme i boken och som jag utifrån baksidestexten hade väntat mig mer drama från är Annas vlogg. Hon vloggar om sitt liv och nu när hon delar hus med andra personer börjar detaljer från deras liv också smyga sig in. Men det är aldrig drama av typen "jag vet att jag inte borde men jag avslöjar saker om mina huskompisar på youtube och får en massa nya tittare och kan inte sluta och allt blir en såpopera" som jag förväntade mig. Det stora dramat uteblir. Vilket jag personligen är helt okej med, men det är lite svårare att sälja in.

Inte så att Counting Stars saknar drama. Vissa av sakerna som händer i Annas, Alfies, Mollys, Seans och Ninas liv är stora, definitivt för dem, men som helhet blir det aldrig tungt och kanske inte heller så djupt - på gott och ont. Det är mer bara... livet. En bok om livet och karaktärer du skulle kunna tänka dig att hänga med uppe på deras takterrass och som liknar dig om du har åldrats förbi 16 och saknar karaktärer att identifiera dig med.

-----------

Av Keris Staintons övriga böcker har jag tidigare läst One Italian Summer som är en somrig YA med klassiska favoritingredienser som döda föräldrar och systerskap och ser fram emot kommande My Heart Goes Bang som också är en "äldre YA" med karaktärer på universitetet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar