onsdag 6 juni 2018

Tematrio - sommarböcker

Så den där sommarpeppen finns fortfarande där, men jag har inte sett något bokbingo eller läsalot som lockar mig än. (Men det finns en bingobricka och Nelly har en övernaturlig read-a-thon som pågår.) Idag har jag istället läst inlägg från veckans tematrio för att hålla peppen vid liv. Veckans tema är nämligen berättelser som utspelar sig på sommaren och Lyrans Noblesser utlovar extra guldstjärna om böckerna ifråga också har ordet sommar i titeln. Nu kanske jag har missar deadline och därmed också guldstjärnan, men jag kör ändå.

(Extra utmaning från mig till mig att inte nämna varken Sarah Dessen eller Jenny Han. Eller Morgan Matson. Eller Systrar i jeans. Varken första, andra, tredje eller fjärde sommaren.)

Okej. Två jag vill läsa och en jag faktiskt läst. Och så råkade det bli ungdomsböcker.

 

This One Summer/Den sommaren av Jillian och Mariko Tamaki har jag velat läsa ett tag och hoppas att det blir av den här sommaren. Det är en serieroman så utanför min bekvämlighetszon, men fortfarande inom den i och med att det är YA/coming of age. Skummar omdömen som säger vacker och bitterljuv och rörande och lågmäld och jag känner att det kan vara värt att doppa tårna i serievärlden för. Speciellt som jag gillar vad jag sett av tecknarstilen.

One Italian Summer av Keris Stainton har jag läst och jag minns det som att det åts väldigt mycket pizza. Men nu när jag skummar för att bekräfta ser jag inte en enda pizza. Dock spaghetti carbonara. Maten är hursomhelst en viktig ingrediens när Milly reser till Rom med mamma och systrar för ett bröllop. Där finns också sorgen efter pappan som dött, en familj som har svårt att hitta sin form när en viktig kugge saknas, beslut att fatta om framtiden och så en skopa kärlek. (Kommer någon ihåg Yousef i Skam? Luke i boken påminde mig på något sätt om honom och det är väldigt, väldigt bra.) Två av mina favoritsaker att läsa om i YA är sedan gammalt systrar och döda föräldrar och här finns båda delar. Plus Rom då.

Sist ut är ännu en bok jag inte läst men vill läsa: Amy Spaldings The Summer of Jordi Perez (and the best burger in Los Angeles) som författaren beskriver som "a queer teen romcom about first love, friendship, and burgers". Vem vill inte läsa?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar