söndag 14 april 2019

Melina Marchetta har skrivit en ny bok och andra saker som händer den här våren

Alltså. Där har vi det absolut viktigaste. Precis här ovanför i rubriken.

Ny Marchetta. The Place on Dalhousie.

Marchettaeffekten slog till bara jag såg det. Hjärtat stannade för att sen pumpa blodet fem gånger så fort. Gåshud. Tårar. Ja, ni vet. Och då har jag inte läst den. Eller ens klickat hem den. Finns bara i aussieutgåva än så länge (tillgänglig via book depository dock) och jag försöker intala mig att det är okej att lägga mer än 200 kronor på en bok - det trots allt är Marchetta, men jag är inte riktigt där.

Så till resten av inlägget som är en vårenkät från Mias bokhörna.

Vad ser du mest fram emot med våren?

Våren har börjat nu och jag uppskattar ljuuuuuuset. Det är lite lättare att ta sig ut. Till och med efter klockan fem på eftermiddagen. Och så är fotbollen igång här och ute i Europa går den in på sluttampen så det är också kul.

Vilket är ditt favoritställe att sitta och läsa?

Jag läser nog allra bäst i soffan framför en fotbollsmatch. Året om. Men nu har jag hunnit med några uteläsningstimmar och fler blir det på balkongen senare i vår och sommar.

Vad brukar du ta med dig till din lässtund?

I soffan: både läsplattan och en pappersbok ifall jag blir sittande med katt i knä och naturligtvis inte kan flytta på mig och störa henne. Det är i regel lättare med läsplattan då. Och kanske en kopp te?
Ute: pappersbok. Och kanske vattenflaska?

Är det någon bok du ser extra mycket fram emot att läsa i vår?

Jag är nyfiken på Sambo på försök av hypade debutanten Beth O'Leary och sen funderar jag på att efter alla dessa år ge Tahereh Mafi en chans nu när hennes A Very Large Expanse of Sea finns både på engelska med den titeln och på svenska som En ocean av kärlek. Plus senaste Mhari McFarlane. Plus Mia Öströms Mitt hjärta borde slå någon annanstans. Men stopp nu.

Finns det någon "dammig bok" i hyllan du är extra sugen på att läsa i vår?

Förra maj lyckades jag läsa en hyllvärmare så jag hoppas kunna upprepa bedriften i år och äntligen ta mig an Donna Tartts Steglitsan.

Finns det någon klassiker du skulle rekommendera alla att läsa?

Jag såg att någon svarade Annika Thors En ö i havet och det inspirerade mig att säga Michelle Magorian. Varför inte Goodnight Mister Tom eller A Little Love Song?

Finns det något du längtar efter, bokmässigt alltså?

Läsflyt. Presentkort på bokus så att jag kan unna mig böcker utan ångest. Att adlibris plötsligt börjar sälja fodral till den gamla letton så att jag kan byta ut mitt sönderfallande. Mer uteläsning. En bokbyteshylla där jag kan dumpa böcker jag inte vill behålla.

2 kommentarer:

  1. Uh, en ny Marchetta vill man ju läsa typ NU. OMEDELBUMS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag veeeeet. Helst skulle den vara utläst och mitt liv skulle vara så otroligt mycket bättre/en Marchettaupplevelse rikare. Men det är något att se fram emot!

      Radera